Безплатна доставка за поръчки на стойност над 150 лв.

5 идеи за бързи и здравословни закуски от Рори

Аз съм Рори и ви съветвам : НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАКУСКА!

Основното нещо, което ме мотивира да се храня балансирано и да използвам качествени продукти, когато приготвям храната си е всъщност – ЗДРАВЕТО.

Когато говорим за здравословно хранене, това не означава, че трябва да спазваме прекалено строги ограничения или да се лишим от храните, които обичаме. Напротив – важно е да включваме всички групи продукти в менюто си, да си хапваме редовно, но в умерени количества, да следваме план, според целите си и да слушаме тялото си…

Идеята на здравословното и балансирано хранене (поне за мен) е да се чувстваме отлично в кожата си, да имаме повече енергия, да подобрим здравето си и да повишим доброто си настроение.

Балансираното и здравословно хранене трябва да бъде разнообразно и да съдържа всички макро и микро елементи – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, фибри и да представлява богата палитра от цветове.

Ето няколко семпли насоки:

  • Хранете се с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти;
  • Не изключвайте цели групи храни;
  • Набавяйте си качествени протеини от чисто месо риба, яйца, растителни източници и ядки;
  • Изключете всички храни, които съдържат хидрогенирани мазнини, сол и добавени захари;
  • Следете дневните калории, като преди това използвате калкулатор или приложение, за да проследите какъв трябва да бъде вашия калориен прием според целите и начина ви на живот;
  • Хранете се след тренировка – за да възстановите качествено след тренировка и да попълните изгубените запаси от гликоген, яжте храна, която съдържа както въглехидрати, така и протеини, в рамките на два часа след тренировката.
  • Започнете да се храните седнали, спокойни и без да бързате;
  • Опитайте да оставяте вилицата между хапките;
  • Яжте само, когато сте наистина гладни; Ако усетите, че се храните, когато изпитвате силни емоции, като скука или безпокойство, опитайте се вместо това да извършвате друга дейност;
  • Планирайте храненията си предварително, за да сте сигурни, че ядете здравословна и балансирана храна.
  • Приемайте достатъчно количество вода (минимум 30 мл. х лично тегло).

Моето най-важно и любимо хранене за деня е ЗАКУСКАТА! Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално протичане на метаболитните процеси и за осъществяване на физическата и умствена дейност. Пълноценната закуска подобрява паметта, вниманието, концентрацията, повишава ефективността на работата, която вършим.

За да бъдем по-свежи и енергични през целия ден е важно освен кога ядем и какво ядем.

С течение на времето традиционните банички, пържените филии, пържените яйца и наденичките доказаха, че далеч не са подходящи за закуска.

В началото на деня човек трябва да приеме по-голямо количество белтъци, плодове и ядки, които да му дадат необходимата енергия, но не и да създадат усещането за тежина в стомаха и да породят  желанието да се върнем отново в леглото.

Подготвила съм на всички почитатели на NovaFit 5 идеи за здравословни и балансирани ЗАКУСКИ, които да приготвите бързо и с минимални усилия, за един по-добър старт на деня:

  1. Два вида палачинки


Солени палачинки с котидж сирене:

  • 3 яйца (2 цели и 1 белтък)
  • 2 с.л. брашно от лимец
  • 1 пъъълна с.л. котидж сирене
  • Щипка бакпулвер
  • Щипка шарена сол

    Разбиваме яйцата. Добавяме брашно и бакпулвер и бъркаме до хомогенност. Следват котидж и шарена сол. Бъркаме. Загряваме тиган за палачинки. Добавяме 1 зрънце кокосово масло. С помощта на лъжица изсипваме от сместа. Печем на среден огън за по 2-3 минути на страна. Гарнираме със свежи зеленчуци.

    Бананови палачинки:
  • 1 банан
  • 2 яйца
  • 1 с.л. брашно от лимец
  • 1 с.л. овесени ядки (фини)
  • Щипка бакпулвер
  • Капка ванилова есенция

    Намачкваме банана. Разбиваме яйцата и ги смесваме с банана. Добавяме брашно и овес. Бъркаме до хомогенност. Прибавяме бакпулвер и ванилия по желание. Загряваме тиган за палачинки. Капваме зрънце кокосово масло в средата и с помощта на лъжица изсипваме от сместа. Печем на среден огън за по 2-3 минути на страна. Гарнираме със свежи плодове.

    Време за готвене – 20 минути 

2. Протеинова тортила

  • Пълнозърнеста тортила
  • Листа айсберг/маруля
  • 50 гр. котидж сирене
  • 50 гр. пуешка печена шунка
  • 1 яйце
  • Щипка сол

    Започваме с приготвянето на яйцето. Загрейте тиган с незалепващо покритие и чукнете яйцето в средата (без мазнина и допълнителни продукти). Изпечете за около 2-3 Мин и с помощта на плоска лъжица го забулете и обърнете. Печете още 1-2 Мин. Подредете тортилата, върху нея листа салата, след това слайсове шунка, 3 топки котидж сирене и най-отгоре яйцето. Овкусете със сол и черен пипер по желание. Завийте в стегнато руло и разрежете внимателно през средата. Гарнирайте със свежи зеленчуци като напр. чери доматчета или краставица на лентички.

3. Лимецов кекс БЕЗ ЗАХАР със сини сливи (или друг сочен плод по избор)

  • 6 яйца (3 цели и 3 белтъка)
  • 200 гр. брашно от лимец
  • 10 сини сливи
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 100 мл. ядково мляко (при нужда)

    Разбийте яйцата на пяна. Добавете брашно, ванилия, канела, бакпулвер и разбъркайте отново. Следва кокосово масло и ядково мляко при необходимост. Трябва да се получи кремообразна смес.
    Изсипете в подходящ съд за печене на кекс. Измийте и разделете на две сливите, като ги изчистите от костилките. Подредете една до друга половинките като сложите богато плод.
    Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса, за около 40 минути.

    4. Хрупкав тост с пастет от авокадо, домат и яйца
  • Хляб от лимец – 2 филийки
  • Авокадо – около 50 гр. (½)
  • Домат – ½ 
  • Яйце – 1 бр.
  • Подправки на вкус

Препичаме филийките. Намачкваме авокадото до хомогенност, прибавяме му малко черен пипер и хималайска сол. Разбиваме яйцето и го сготвяме на сгорещен тиган с незалепващо покритие (без мазнина). Обелете домата.

Хрупкавите филийки намажете с пастет от авокадо, сложете резен домат и отгоре яйцата.

5. “Пържени” филийки на фурна

  • 2 филийки многозърнест/ пълнозърнест/ лимецов/ по желание хляб
  • 1 яйце
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 гр. (на върха на чаена лъжичка) сода

    Разбиваме яйцето, добавяме мляко и сода, разбъркваме добре. Овалваме всяка филийка и подреждаме в тавичка върху хартия за печене. Изпичаме за 12-15 минути на 160 градуса. Гарнираме със свежи плодове или домашно сладко.

Хапвайте разумно и БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *