Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

8 лесни трика с които да изхвърлим излишните течности от тялото ни

Човешкото тяло съдържа около 60% вода. От своя страна пък тя играе ключова роля във всички аспекти на живота. Въпреки това много хора се тревожат за теглото на водата. Това се отнася често и за професионални спортисти и културисти, които искат да отговарят на дадена категория или да подобрят външния си вид.

Но прекомерното задържане на вода, известно още като оток, е различен проблем. Въпреки че обикновено е безвреден, той може да е страничен ефект от сериозни медицински състояния, като сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване.

Жените често задържат вода по време на менструален цикъл или бременност. NovaFit е подготвила статия, която е предназначена за здрави хора и спортисти, които искат да намалят теглото си. Ако имате сериозен оток – подуване на краката или ръцете – консултирайте се с Вашия лекар.

Ето кои са 8-те лесни трика, които NovaFit събра, за да изхвърлите излишните течности от тялото си: 

1. Физическа активност и редовни тренировки

Упражненията могат да бъдат един от най-ефикасните начини за намаляване на теглото в краткосрочен план. Благодарение на тях се увеличава изпотяването, което автоматично значи, че ще загубите вода. Средната загуба на течности по време на един час тренировка е някъде между 0,5–2 литра на час, в зависимост от фактори като топлина и облекло.

Друг популярен начин за увеличаване на загубата на пот и вода е сауната, която можете да добавите след сесията във фитнес залата.

2. Наспивайте се

Изследванията върху съня ясно показват, че той е също толкова важен за здравето, колкото диетата и упражненията. Пълноценният сън може да помогне на тялото ви да контролирате нивата на хидратация и да сведе до минимум задържането на вода.

Стремете се да получите здравословно количество сън. За повечето хора това е между 7 до 9 часа. 

3. Намалете стреса и осигурете спокойствие на тялото си 

Стресът може да повиши хормона кортизол, който пряко влияе върху задържането на течности и теглото на водата. Това може да се случи, защото стресът и кортизолът повишават хормона, който контролира водния баланс в тялото, известен като антидиуретичен хормон.

4. Контролирайте приема на сол

Натрият, който получавате ежедневно от солта, е един от най-разпространените електролити в човешкото тяло. Той играе основна роля в нивата на хидратация. Ако нивата на натрий са твърде ниски или твърде високи, това ще доведе до дисбаланс в тялото и следователно до задържане на течности.

Високият прием на сол, обикновено поради хранене с много преработени храни, може да увеличи задържането на вода. Солта или натрият играят ключова роля в баланса на течностите.

5. Осигурете си прием на магнезиева добавка

Магнезият е друг ключов електролит и минерал. Той е и популярна добавка за здраве и спортни постижения. Изследванията относно магнезия са стотици и показват, че той има над 600 роли в човешкото тяло. Проучвания при жени пък сочат, че магнезият може да намали теглото на водата и предменструалните симптоми.

6. Пийте повече вода

Интересното е, че ако сте хидратиран може да намалите задържането на вода. 

Постигането на оптимален дневен прием на вода също може да бъде важно за здравето на черния дроб и бъбреците, което може да намали задържането на вода в дългосрочен план.

Ползите от пиенето на повече вода не спират дотук. Други изследвания показват, че добрата хидратация също е важна за общото здраве, включително загуба на мазнини и мозъчна функция.

NovaFit ви съветва да пиете, когато сте жадни и да спрете, когато се почувствате добре хидратирани. Важно е да знаете, че дехидратацията или свръххидратацията може да доведе до задържане на вода. Уверете се, че пиете балансирани количества вода всеки ден.

7. Приемайте добавки с кофеин или пийте чай или кафе

Кофеинът и напитките, които съдържат кофеин, като кафе и чай, имат диуретичен ефект и могат да помогнат за намаляване на водното тегло. Доказано е, че увеличават краткосрочното отделяне на урина и намаляват водното тегло на тялото ви. 

Като се има предвид това, въпреки че кофеинът има лек диуретичен ефект, той не води до дехидратация.

8. Опитайте се да изкорените вредните си навици

Една от най-добрите промени, които можете да направите, е да намалите приема на преработени храни и прекомерната консумация на сол.

Също така избягвайте да бъдете в седнало положение през целия ден, това може да попречи на кръвообращението ви. Физическата активност може да подобри циркулацията и да ви помогне да изпотите излишната вода.

Някои лекарства също могат да причинят задържане на вода, така че се консултирайте с лекар, ако приемате лекарства ежедневно и смятате, че може да причиняват подуване.

Не забравяйте, че прекомерната или недостатъчната консумация на вода, алкохол, минерали, кофеин и сол могат да причинят задържане на вода. Намерете здравословен баланс. Избягвайте прекомерни количества преработени храни, сол и кофеин, и ограничете консумацията на алкохол.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *