Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Как да пречистим тялото си с плодове – ефективни трикове от Мария Николаева

Лятото е сезонът на огромното количество вкусни, пълни с живот плодове и ще е истинска загуба ако не си позволите да усетите чувството на свежест, енергия и прана, с която може да ви зареди само живата храна.

Във философията на Веданта, прана е понятие за жизненост, живото – подкрепяща сила на съществуването и жизнена енергия, която може да се сравни с Китайското понятие за Чи енергията (среща се и като Ки или Ци). 

Праната се съдържа навсякъде около нас и е това, което някога сте усетили като прилив на жажда за живот. Например в “живата вода” – водата във водопадите, моретата и реките – случвало ли ви се е, когато усетите аромата около водопад или река да получите изведнъж едно освежаващо чувство в тялото си, желание, чисти мисли и зареденост. Именно това е прана. Също така прана се съдържа и в суровата храна, която се води жива храна – например плодове, зеленчуци, ядки, семена и всичко останало, което можете да консумирате в суров вид. Защото термичната обработка разрушава праната, затова след като консумирате свежа храна се чувствате леки и заредени. Усещали ли сте как, когато не се чувствате добре също имате нужда да консумирате плодове?

Пред екипа на NovaFit треньорът специализиран в спорт, фитнес и здраве Мария Николаева споделя ефектите на праната от които тя се възползва, за да пречисти тялото си отвътре навън. Мария допълва, че ефектите са:

• по-чиста кожа 

• намаляване на килограмите и изчистване на мазнините 

• по-бистър ум 

• чувство за лекота 

• нормализиране на кръвната захар и намаляване на чувството на глад по естествен начин

• повишаване на имунитета 

• премахване на редица болестни състояния 

Този режим на хранене може да се превърне в константен – да преобладават суровите храни, а може и да се използва само в този сезон и да се спре, когато тялото усети, че има нужда от повече “затоплящи” (топли) храни, най-често, когато преминаваме в есенно-зимния период. 

Всеки е различен и има своите индивидуални изисквания към режима си, както защото един харесва нещо, с друг друго, така и защото едно тяло има нужда да изчисти повече, а друго по-малко. Здравословното състояние също е важен фактор. Съветът на Мария Николаева е ако решите, че концепцията ви харесва и усетите, че този режим ви подхожда след изпробване на базовото, ако разберете, че работи за вас и искате да продължите да прилагате този начин на хранене във вашия начин на живот, обърнете се за изготвяне на индивидуален режим за вас.

Основни принципи на режима:

• храненето е до 4 пъти на ден

• консумират се умерени порции, без преяждане

• пие се много вода, поне 3л. на ден

• ограничава се или напълно се спира алкохол, кафе и цигари (нека зависимостите ни не бъдат по-силни от желанието ни за здраве и красота)

• спират се захар, млечни и животински

• яде се бавно, без да се бърза. Мислете за храната като гориво и като цялост – с всички витамини и минерали, които ни дава. Например, когато ядем семена мислим за косата, кожата и ноктите ни, които ще бъдат повлияни толкова добре, колкото не може след някоя добавка или процедура, защото красотата е отвътре навън, а не обратното

• при възможност увеличете физическата си активност – спорт, разходки, фитнес

• опитайте се да включите и медитация, поне веднъж седмично 

• хранете се в 8ч прозорец, например 12ч, 15ч 18ч и 20ч или при три хранения – 12ч, 16ч и 20ч

• бъдете постоянни – няма нужда от “малък чийт”.

Ден 1

12:00ч – едри плодове, растящи на дърво (ябълки, круши, праскови) 

15:00ч – 150гр елда, 50гр фурми 

18:00ч – едри плодове, растящи на дърво 

20:00ч – купа зелена салата, 150гр риба 

Ден 2

12:00ч – плодове берита (ягоди, малини, къпини и т.н.) 

15:00ч – 150гр пълнозърнест ориз, 50гр сушени сливи

18:00ч – плодове берита (ягоди, малини, къпини и т.н.) 

20:00ч – купа зелена салата, две варени яйца 

Ден 3

12:00ч – цитрусови плодове 

15:00ч – 150гр спелта, 50гр сурови ядки 

18:00ч – цитрусови плодове  

20:00ч – купа зелена салата, тофу

Ден 4

12:00ч – плод ( подберете по-калорични – банан, кокос, папая, смокини)

15:00ч – ферментирал ядков продукт (сирене,мляко и т.н./ задължително да бъде ядков)

18:00ч – плод ( по-калорични – банан, кокос, папая, смокини)

20:00ч – чипс от пащърнак (в тава, намазана с кокосово масло нарязваме пащърнака на ленти и печем 15-20мин), купа зелена салата със семена 

Ден 5

12:00ч – плодове по избор 

15:00ч – закуска с чиа и овес – 80гр овес и 20гр чиа семена се накисват от вечерта в бадемово или друго ядково мляко, добавя се и 30гр годжи бери.

18:00ч – смути по избор. Препоръчвам спанак или коприва+ядково мляко+банан+2фурми+доза протеин на прах 

20:00ч – купа зелена салата и морковен чипс (приготвен по същия начин като пащърнака)

Ден 6

12:00ч – плод от типа на пъпеш, диня, тиква и др.

15:00ч – 150гр варива (боб, боб мунг, леша и др)

18:00ч – плод от типа на пъпеш, диня, тиква и др.

20:00ч – тиквени кюфтенца – тиквички, яйце, подправки, брашно от просо и куп зелена салата 

Ден 7

12:00ч – дребни плодове, растящи на дърво (череши, вишни, сливи, кайсии, джанки и т.н.)

15:00ч – 150гр жито, с 5-6 ореха и канела 

18:00ч – дребни плодове, растящи на дърво (череши, вишни, сливи, кайсии, джанки и т.н.)

20:00ч – купа зелена салата и риба 

След седмия ден започнете постепенно захранване. Ще е хубаво, ако не се завърнете към старите навици на хранене и запазите част от тези нови. Всяка храна, която е в опаковка може да се каже, че не е полезна, защото рядко е жива (изключения има, разбира се , например ядковите ферментирали продукти, които съм включила за помощ на чревната флора или ядките, варивата и семената). Fast food-a за мен са неуважение към себе си – да слагате евтина и некачествена храна с почти никаква стойност в организма е като да отидете да сипете кал в резервоара на колата си. Както се грижите за нещата около вас, така и даже доста повече трябва да се грижите за себе си. Инвестицията във вас самите е най-добрата инвестиция и най-ценна. Правилното и чисто хранене въздейства по-добре от всяка една добавка или друг вид превенция. Това е много важно и за хората, които се страхуват от болести като тези, през които минахме, и тези които предстоят да се случат. Подсилете и изчистете тялото си така, че дори и нещо да мине през вас – да го изкарате леко и неусетно. Замислете се над думите, които са казани от Хипократ и са повторени от много други велики хора – Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!

“Познанията ми върху спорта, активния начин на живот, здравословното хранене и грижата за духа и тялото са изграждани с години”, споделя Мария.

Мария Николаева е завършила в Национална Спортна Академия “Васил Левски” с бакалавърска степен треньор, както и втора специалност учител. След което е решила да затвърди знанията си, придобивайки магистърска степен “Спорт, фитнес и здраве”, като споделя, че плановете й не приключват до тук.

След това следва едногодишен курс за парамедик, за да повиши и обвърже по някакъв начин знанията си за някой медицински състояния, да види как конвенционалната медицина ги третира и да опита да даде своя пример за превенция, и лечение със спорт и правилно хранене.

Освен работата й с хора като треньор, Мария работи в сферата на здраве и рекреация. Работи с хранителни добавки и има богат опит в изготвянето на хранителни режими за сваляне/покачване/поддържане на телесното тегло. Споделя, че често след като измисли дадена програма, детокс, начин на хранене или тренировки ги прилага първо върху себе си, за да може да определи плюсовете и минусите, с които ще се сблъскат и клиентите й като категорично смята, че това е правилният подход.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *