Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Какво значи “инсулинова резистентност” и как да я преборим?

Инсулиновата резистентност е състояние, свързано с кръвната захар при което нивата й са прекалено високи. Инсулиновата резистентност означава, че тялото ви не е в състояние да реагира на количеството хормон инсулин, което произвежда. Инсулинът се произвежда от панкреаса, един от органите на тялото ви. Той помага да защитите тялото от получаване на твърде много захар (глюкоза). Глюкозата пък от своя страна ви дава енергия. Твърде много захар обаче е вредна за вашето здраве.

Какви са симптомите на инсулиновата резистентност?

Повечето хора не осъзнават, че имат инсулинова резистентност, докато не си направят кръвен тест. Всеки има високи нива на кръвната захар от време на време. Въпреки това, когато нивото на захарта в тялото ви е постоянно високо, може да забележите, че сте по-жадни от обикновено, уринирате повече, по-уморени сте, имате замъглено зрение и изтръпване в долната част на краката.

Какво може да ви причини инсулиновата резистентност?

Затлъстяването (значително наднормено тегло и коремни мазнини), неактивният начин на живот и диетата с високо съдържание на въглехидрати са основните причини за инсулинова резистентност. Факт е, че някои жени развиват инсулинова резистентност, докато са бременни. Това се нарича гестационен диабет. Някои заболявания са свързани с инсулинова резистентност – например сърдечни заболявания, неалкохолно мастно чернодробно заболяване и синдром на поликистозни яйчници.

Как се диагностицира инсулиновата резистентност?

Най-вероятно лекарят, който ви наблюдава ще ви зададе въпроси относно вашите симптоми, ще оцени теглото ви и ще измери кръвното ви налягане. Диагностицирането на инсулинова резистентност изисква кръвен тест. Това може да стане чрез малко убождане с пръст или чрез поставяне на малка игла във вена за вземане на кръвна проба. Често ще трябва да гладувате (избягвайте да ядете или пиете нещо друго освен вода) 8 часа преди теста. Кръвната проба ще бъде изпратена в лаборатория за изследване. Той ще тества кръвната Ви захар на гладно. Всичко над 100 mg/dL е индикация за инсулинова резистентност. Вашият лекар може също да накара лабораторията да провери нивата на холестерола ви (от същата кръвна проба). Хората с инсулинова резистентност често имат висок холестерол.

Специалисти препоръчват скрининг на кръвната захар на всички бременни жени за гестационен диабет след 24-та седмица от бременността. Освен това препоръчват и скрининг на кръвната захар за възрастни на възраст между 40 и 70 години, които са с наднормено тегло или затлъстяване и може да са изложени на риск от сърдечни заболявания.

Може ли инсулиновата резистентност да бъде предотвратена?

Не можете да предотвратите или избегнете рискови фактори като раса, възраст и ген. Можете да предприемете стъпки за намаляване на инсулиновата си резистентност, като отслабнете (дори 10% могат да имат значение), спортувате редовно и се храните здравословно. Изберете здравословни въглехидрати. Например яжте пълнозърнест хляб вместо бял, пийте вода вместо газирани напитки и намалете приема на сладки храни.

Ако имате или сте имали гестационен диабет, инсулиновата резистентност обикновено изчезва след раждането. Въпреки това, вие сте изложени на по-голям риск да бъдете диагностицирани с диабет тип 2, когато сте в по-зряла възраст. Това трябва да е предупреждение да промените диетата и начина си на живот по-рано, за да може да го отложите възможно най-дълго.

Лечение на инсулиновата резистентност

Диета, загуба на тегло и упражнения могат да подобрят инсулиновата резистентност. Повечето хора обаче се нуждаят и от лекарства. Вашият лекар може да предпише лекарство, което действа най-благоприятно за вашите здравословни нужди и нужди за начин на живот. Ако вашата инсулинова резистентност води до неконтролиран диабет тип 2, може да се нуждаете от инсулин (дава се чрез помпа или ежедневна инжекция).

Как да живеете с инсулинова резистентност?

Животът с инсулинова резистентност изисква промени в ежедневните навици, както и редовна употреба на лекарства, отпускани с рецепта. Ще трябва да сте по-внимателни при избора на храна и закуски, да четете етикетите и да поддържате по-ниско тегло. Не забравяйте да контролирате кръвната си захар, за да се радвате на добро здраве. NovaFit напомня, че редовните упражнения и активният начин на живот също ще ви се отразят добре. 

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *