Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Кой е по-добрият избор – тренировка във фитнеса или на открито?

Обичате повече да бягате на открито или да ходите на фитнес? Всички сме различни и следователно тренировките могат да бъдат различни.

От една страна има спортисти, които предпочитат да излизат да тренират на улицата, на чист въздух. Но пък от друга, има хора, които предпочитат да го правят във фитнес зала. Но кой избор да направим ние?

В тази статия ще ви разкрием разликите между спортовете на открито и тези на закрито, за да се убедите сами в предимствата и недостатъците на двете практики и да изберете тази, която ви интересува най-много.

За да отговорим на вашите въпроси относно това дали спортът на открито или на закрито е по-добър, ще започнем с анализирането на спорта на закрито.

Ползите от спортуването на закрито са много и разнообразни, включително:

По-интензивен: спортът в центъра или затвореното пространство ви позволява да концентрирате цялата си сила и енергия върху упражнението, което правите. На открито можете да бъдете разсеяни и освен това не сте постоянно наясно с интензивността и / или скоростта, с която правите упражнението.

По-видими резултати: възможността да тренирате по-интензивно също ще позволи резултатите, които получавате да бъдат по-видими. Може да качите повече мускулна маса, да изгорите повече калории, да увеличите издръжливостта си и т.н. Всичко това е така, защото посещенията ви във фитнеса са 100% продуктивни.

Недостатъци на спорта в затворени пространства:

Има обаче и някои недостатъци, които трябва да знаем, преди да изберем тази опция:

По-малко мотивация: много по-приятно е да тичаш на улицата, в планината или на плажа, отколкото да го правиш във фитнес зала с изглед към бяла стена. Това може да означава, че в дългосрочен план спираме да тренираме толкова усърдно, защото този вид спортна практика е скучна и монотонна.

Застоял въздух: също така е важно да се отбележи, че в спортните зали (особено в час пик) тренират много хора и следователно въздухът може да е застоял  или с неприятни миризми, които могат да направят тренировките ни не най-качествените. 

Ползите от спортуването на открито също са много, включително:

По-малко стрес: Бягането или тренировката на открито ще ви помогне да отпуснете ума си, да намалите стреса и да се почувствате в по-добро настроение. Причината е, че пейзажът, който наблюдавате, докато спортувате също помага за подобряване на психическото ви състояние и следователно, за да направи преживяването много по-приятно и положително.

Кой не се нуждае от чист въздух след дълъг работен ден? Спортът на улицата помага за предотвратяване на заболявания, подобрява психическото състояние и ви помага да спите по-добре. През пролетта е препоръчително да се наслаждавате на слънце и свеж кислород, който освобождава хормоните на щастието и стимулира имунната система. Важно е да се възползвате от слънчевите часове, тъй като това влияе върху естественото получаване на витамин D.

Промяна на пейзажа

Тренировката навън никога не може да бъде скучна. Можете да променяте маршрута си за бягане толкова често, колкото искате, особено за да предотвратите досадното бягане на разстояние. Можете също така да изберете перфектно място за тренировка, в зависимост от това от което се нуждаете: стена, лост или определено разстояние за бягане.

Тренирайте в група

Правили ли сте някакви спортни сесии с още 15 души? Тичали ли сте някога из града в голяма група бегачи? Това е страхотно чувство, помага за общуване и ви държи мотивирани до края. Изпробването на нови места също ще ви позволи да срещнете нови съмишленици.

Различни писти

Що се отнася до бягането, тренирането на открито означава да имате различни участъци за завладяване: планински, равнинни, криволичещи и с различна надморска височина.

Освен това е по-здравословно за краката ви да имат различни видове повърхности за бягане като бетон, трева, пътеки и асфалт, и можете да изпитате много повече, когато бягате, ако не сте просто на бягаща пътека. Бягането навън също причинява много по-естествено движение и формата при редовно бягане е по-добра, така че правите на тялото ви голяма услуга, когато излизате да спортувате навън.

Психологически ползи

Тренировката осигурява по-голямо самочувствие и намалява тревожността. Постоянството в тичането на открито осигурява умствен стимул, който други видове упражнения не предлагат. В крайна сметка ефектът от упражненията върху ума благоприятства хормона на щастието.

Повече постоянство: от друга страна бягането на плажа или в гората е много по-мотивиращо и приятно, отколкото да го правите във фитнес залата. Тогава следователно, като излизаме да бягаме е, не само чиста спортна механика, но и приятен момент на спокойствие и релакс за всичките ви сетива.

Недостатъци на спортуването на открито

Недостатъци на времето: това е един от най -очевидните и досадни недостатъци. Ако вали, ако е много студено или много горещо, няма да искате да бягате или да спортувате на улицата. Това може да повлияе на вашето темпо на тренировка и да ви накара да не тренирате толкова често, колкото ви се иска.

Трафик на хора и автомобили: може също така да се случи, че ако тренирате в града, виждате, че вашата тренировка е зависима и от светофари, пешеходци, автомобили и т.н. Това може да бъде наистина досадно, ако се подготвяте да подобрите постиженията си или да участвате в състезание.

А вие къде избрахте да спортувате?

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *