Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Можем ли да отслабнем само с кардио?

Често хората, които нямат навика да спортуват се чудят как да започнат и какво да направят, за да влязат във форма. Представете си го така: тъй като никога не сте ходили на фитнес и не сте спортували от… примерно 10 години и сега решавате, че единственото нещо, което може да правите е да бягате…Чудесно!

“Ще започна да бягам, за да мога да влезна във формата ми от преди 10 години!” Палите колата, отивате в парка и стартирате със спринтовете. Но тогава бързо осъзнавате, че преди десет години не ви е тежало толкова много и не сте се задъхвали след 10 направени крачки. Успявате да издържите не повече от 10 минути, но количеството калории, които сте успели да изгорите за жалост е нищожно. Тогава, естествено, се ядосвате и решавате да се възнаградите с по-обилна вечеря, защото се чувствате зле и трябва да се утешите по някакъв начин. След 1 месец вече може да бягате по 20 минути с не чак толкова бързо темпо, но изгорените калории все още си остават доста малко. Въпреки огромните усилия, които полагате вие не виждате почти никакви резултати… Отказвате се. Казвате си, че спортът не е за вас, защото освен това, че не може да свалите килограми, започват и да ви болят ставите и коленете.

Това е сценарият през който преминават мнозина, които са без знания в сферата на фитнеса и храненето. Повечето се отказват бързо, защото са с грешната представа, че за да отслабне човек, той трябва да бяга или прави някакъв вид кардио. Всъщност кардиото е нещо, което е доста полезно за нас, като човешки същества и то ни приближава до нашата примитивна същност.

Ако днес човек може с едно телефонно обаждане да си поръча храна, техника, мебели до вратата, без да му се налага да полага каквито и да е било усилия, то преди това е било невъзможно. Тогава е трябвало човек да бъде доста добре физически подготвен, за да може да ловува и да снабдява своето семейно огнище с ресурси за неговото оцеляване.

Нашето тяло е еволирало милиони години, което означава, че ние не можем да седим по цял ден пред компютъра, защото тялото ни има нужда да се движи. Нашето тяло има нужда да плува, бяга, скача, вдига тежко, за да бъде в хармония.

Ян Гърков от Strong&Shredded разкрива съвети относно кардиото и ефективното отслабване пред аудиторията на NovaFit. Той е категоричен, че въпреки всичко отслабването и постигането на добре изглеждащо мускулесто тяло не изисква от нас да правим каквото и да е кардио. За да имаме добре изглеждащо тяло е достатъчно да вдигаме тежести по определен начин и да се храним според целите ни. Ако имаме да качваме килограми, то ще бъдем в калориен излишък, ако пък искаме да сваляме килограми ще ни се наложи да ядем по-малко от колкото изразходваме, като в същото време следим своите макронутриенти (протеин, въглехидрат и мазнини).

Често хората се питат “Щом калорийният дефицит ще ни накара да отслабнем, не може ли просто да правим кардио и да бъдем в калориен дефицит, като следим калориите си от храната”? – Зависи от това, какво искаме да постигнем. Ако целта ни е просто да свалим килограми, то чисто на практика, това ще помогне, но няма да е оптимално за постигането на мечтаното тяло, от което да повишим нашето самочувствие.

Когато сваляме килограми е добре в същото време да изграждаме и мускулна маса, която да подчертае извивките на нашето тяло. Именно тогава ние се харесваме и хората около нас забелязват, че тренираме.

Ако просто сваляме килограми, ние ще си останем безформени. Тогава и повечето хора губят мотивация, защото резултатите, които са постигнали не ги удовлетворяват.

Не забравяйте, че от тренировките с тежести ние изгаряме много повече калории, което ще ни помогне да ускорим процеса на отслабване в пъти! Тоест коефицентът на полезно действие ще се увеличи, ако използваме вдигането на тежести като инструмент за сваляне на подкожни мазнини, което ще ни даде по-голяма мотивация да го правим в дългосрочен план.

Също така, когато имаме повече мускулна маса това ни помага да изгаряме повече калории, докато сме в спокойно състояние.. тоест докато не правим нищо ние изгаряме повече калории, ако имаме повече мускулна маса по себе си.

Все пак кардиото е добре да бъде адаптирано в нашата тренировъчна програма с цел по-добро здраве и тонус.

Лично аз ви съветвам, ако сте начинаещ да започнете с монотонно кардио, защото то е най-лесно за изпълнение и няма да ви натоварва толкова много. Добре е да го правите в отделен ден или след вашата основна тренировка с тежести.

Причината е, че ако го правим преди тренировката ни с тежести рискуваме да загубим част от нашата сила, която ни е необходима в това да се представяме оптимално с вдигането на тежести.

Ако искаме да имаме оптимални нива на хипетрофия и да говорим повече калории, то е необходимо да вложим по-голямо старание и фокус, именно във вдигането на тежести, а кардиото е нещо като бонус за изгаряне на допълнителна калория и тонус.

“Чувал съм, че ХИТ кардиото гори много калории и в същото време помага за изграждането на мускулна маса. Спринтьорите доказват това твърдение” – Причината поради която спринтьорите са толкова добре мускулно развити е, че генетиката за този спорт предразполага атлетите да имат именно такова телосложение. Взривната сила и старт са характерни за хора, които от малки имат по-добре развита мускулатура. Всички сме виждали деца, които изглеждат по-мускулести от техните врастници. Другата причина е, защото те също тренират с тежести и то системно. Целият тренировъчен процес на един професионален спринтьор не е само бягане, а присъстват и елементи в тренировките, които да развиват още повече тяхната взривност. Последната, но не и по важнот причина е, че повечето използват анаболни стероиди. Хит тренировките наистина изгарят много калории и то за кратък период от време, но има няколко проблема при тях.

На първо място са травмоопасни. Ако сте човек, който няма много добра физическа подготовка и добра двигателна култура е много вероятно да получите контузия, която да ви изкара от строя за определен период от време. Това ще ви попречи да бъдете постоянни и да продължавате с достигането на вашата цел, а както знаем постоянството е ключът към успеха във всяка една сфера.

Другото, което лично на мен не ми харесва при ХИТ тренировките е това, че човек трудно се възстановява след тях. Ако предположим, че фокусът в нашият тренировъчен процес ще бъде вдигането на тежести и нашата главна задача е да подобряваме нашите силови постижения, то ХИТ тренировките ще са повече като противовес в цялата картина.

Ако имаме ХИТ тренировка в понеделник, а на другия ден трябва да тренираме крака, то на нас ще ни бъде изключително трудно да се възстановим за толкова малък период от време. Следователно ако правим хит тренировка на нас ще ни трябват поне 1-2 дни почивка след това, за да сме сигурни, че сме се възстановили на 100%, и това е ако сме физически подготвени.

Ян Гърков от Strong&Shedded споделя, че от опит с клиенти са необходими 2-3 дни почивка при 90% от хората, за да се почувстват напълно възстановени. Хората, които имат наднормено тегло натоварват своите колене и стави само и единствено, когато ходят по улицата, а какво остава ако започнат да бягат или правят хит тренировки, споделя той.

Ако все пак вие сте от тези хора и поради някаква причина сте решили на всяка цена да правите кардио, то Ян ви съветва да се насочите към карането на колело. Това е най-добрият вариант пред вас, защото то е най-щадящо от гледна точка на натоварването, което ще оказвате върху вашите колена и стави.

Изводът е да правите кардио, но да следите внимателно то да служи за постигането на вашата главна цел. Ако целта ви е да се чувствате по-добре и външният вид не е от значение за вас, то правете само кардио и се постарайте да се храните правилно. Ако искате да изглеждате добре, то се средоточете върху вдигането на тежести и храната.

Ако искате да изглеждате добре и да се чувствате още по-добре, то добавете кардио във вашата тренировъчна програма, но бъдете сигурни, че то не пречи на прогреса ви с вдигането на тежести.

Кардиото не е магия, която да накара тялото ви да губи подкожните си мазнини просто ей така, а е инструмент, който подпомага този процес и трябва да се използва умно и умерено!

Ако всичко, което прочетохте до тук ви се вижда сложно и бихте искали да имате подкрепата във вашето фитнес приключение от хора, които знаят какво правят, може да посетите сайта на Strong & Shredded. Там освен, че може да си запазите напълно безплатен предварителен час, в който професионалистите ще определят вашите цели и времето за което бихте могли да ги постигнете, може също така да разгледате и транформациите на част от най-изрядните клиенти, които вече вече са се доверили на Strong & Shredded.

Успех по пътя към създаването на вашето мечтано тяло!

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *