Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

7 ползи от рибеното масло, които науката потвърждава

Рибеното масло от черен дроб на треска е вид добавка с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са свързани с редица ползи за здравето, включително и намалят нуждата от противовъзпалителни лекарства и помагат за по-ниско кръвно налягане.

Също така рибеното масло съдържа витамини А и D, като и двата осигуряват десетки други ползи за здравето.

Именно затова екипът на NovaFit ви събра 7 ползи от рибеното масло от черен дроб на треска, които науката потвърждава:

1. Високо съдържание на витамини А и D

Маслото от черен дроб на треска се използва от векове за облекчаване на болки в ставите и лечение на рахит (заболяване, което причинява крехки кости при децата).

Въпреки, че маслото от черен дроб на треска е добавка за рибено масло, то е много по-различно от обикновеното рибено масло.

Обикновеното се извлича от тъканите на мазни риби като риба тон, херинга, аншоа и скумрия, докато маслото от черен дроб на треска се извлича от черния дроб на треска. Черният дроб е богат на мастноразтворими витамини като витамини А и D, които му придават всички ползи за които човечеството знае.

Витамин А има много роли в тялото, включително поддържането на здравето на очите, кожата и функциите на мозъка. Маслото от черен дроб на треска е също един от най-добрите хранителни източници на витамин D, който има важна роля за поддържане на здрави кости чрез регулиране на усвояването на калций.

2. Може да намали възпалението

Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се бори с инфекциите и да лекува наранявания. За съжаление, в някои случаи то може да продължи прекалено дълго време. Известно е като хронично възпаление, което е вредно и може да увеличи риска от високо кръвно налягане и сърдечно заболяване. 

Омега 3-мастните киселини в маслото от черен дроб на треска могат да намалят хроничното възпаление чрез потискане на протеините, които го насърчават. Маслото от черен дроб на треска съдържа и витамини А и D, които са мощни антиоксиданти. Те могат да намалят възпалението чрез свързване и неутрализиране на вредните свободни радикали. Интересно е, че проучванията показват също, че хората с дефицит на витамини A и D са изложени на по-голям риск от хронично възпаление.

3. Може да подобри здравето на костите

Невероятно важно е да поддържате здрави кости, особено с напредването на възрастта. Това е така, защото започвате да губите костна маса след 30-годишна възраст. Това може да доведе до фрактури по-късно, особено при жени след менопауза.

Маслото от черен дроб на треска е перфектен хранителен източник на витамин D и може да намали свързаната с възрастта загуба на костна маса. Това е така, защото помага на тялото ви да абсорбира калция, който е необходим минерал за здрави кости.

Проучвания сочат, че когато е придружено от диета с високо съдържание на калций, приемането на добавка с витамин D като масло от черен дроб на треска може да намали загубата на костна маса сред възрастните и да укрепи крехките кости при децата.

4. Може да намали болките в ставите и да подобри симптомите на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се характеризира с увреждане на ставите.

Засега няма установен лек за ревматоиден артрит, но проучванията показват, че маслото от черен дроб на треска може да намали болката в ставите и да подобри симптомите на ревматоиден артрит като скованост и подуване.

Смята се, че омега-3 мастните киселини в маслото от черен дроб на треска могат да помогнат за намаляване на възпалението в ставите и за предпазване от увреждане.

5. Поддържа здравето на очите

Загубата на зрението е сериозен здравен проблем, засягащ стотици милиони по целия свят. Има много причини, поради които хората губят зрението си, но две от водещите причини са глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация.

И двете заболявания могат да бъдат резултат от хронично възпаление.

Доказано е, обаче, че омега-3 мастните киселини и витамин А в маслото от черен дроб на треска предпазват от очни заболявания, причинени от възпаление.

6. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, засягайки над 17,5 милиона души годишно.

Проучванията показват, че хората, които редовно ядат риба, имат много по-нисък риск от сърдечни заболявания. Този ефект до голяма степен се дължи на съдържанието на омега-3 мастни киселини.

7. Може да намалите симптомите на тревожност и депресия

Тревожността и депресията са често срещани заболявания. Интересно е, че проучванията показват, че може да има връзка между хронично възпаление и тревожност, и депресия. Десетки проучвания са установили, че омега-3 мастните киселини в маслото от черен дроб на треска могат да намалят възпалението, както и симптомите на тревожност и депресия.

Мащабно проучване, включващо 21 835 души, установи, че хората, които приемат масло от черен дроб на треска редовно имат по-малко симптоми на депресия.

Любопитно:

Маслото от черен дроб на треска може да действа като разредител на кръвта. Именно затова бременните жени, астматиците и хората, приемащи лекарства за високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекаря си преди да започнат да приемат рибено масло. Въпреки че е безопасно за повечето хора, има някои възможни нежелани странични реакции като киселини, гадене, кръв в изпражненията, ниско кръвно налягане, кървене от носа и др.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *