Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Защо бялата захар е “опасен наркотик”?

Вероятно сте чували неведнъж колко вредна е бялата захар. Той е един от основните виновници за затлъстяването и то в световен мащаб. Бялата захар се крие тайно в голяма част от менюто на човек, но все пак вероятно постоянно около вас валят изказвания като „Захарта е по-пристрастяваща от кокаина“ или „Захарта влияе на мозъка по същия начин, както наркотиците“. Това няма как да ви зарадва, нали? Е, затова FitShape ви е подготвил анализ за бялата захар и неговото влияние върху живота ни.

В основата си захарта е много опростена форма на въглехидрат. Има различни видове захар като захароза, фруктоза и глюкоза. Всички те имат различни функции в тялото, но като цяло правят едно и също нещо: осигуряват на тялото енергия. Въпреки че тялото ви зависи от захарта (по-специално от глюкозата), за да оцелее, въглехидратите (и захарите в допълнение) не се считат за „съществени“, тъй като тялото може да произвежда свои собствени.

Как тялото ви произвежда собствена захар (глюкоза)?

Тялото произвежда собствена захар чрез процес в черния дроб, наречен глюконеогенеза. Процес, при който тялото ви приема протеини и ги превръща в глюкоза за тялото. Глюкозата има много функции в тялото, но две големи са гориво за мозъка ви и гориво за мускулите ви.

Не забравяйте, че едно от основните вещества за вашето тяло са аминокиселините. Има куп аминокиселини, които са незаменими и могат да бъдат осигурени в тялото ни само чрез храната. Много храни съдържат някои от тези аминокиселини, но само един вид храна съдържа всички необходими за човешкото тяло аминокиселини и това е именно месото.

Вярно ли е, че захарта е по-пристрастяваща от кокаина?

Нали сте чували фразата „захарта е по-пристрастяваща от кокаина“? Откъде изобщо идва това твърдение ли? От редица проучвания.

Например в едно проучване в световен мащаб са дали на плъхове да избират захаросана вода или кокаин, а във второ проучване на плъховете е била предложена изкуствено подсладена вода (без калории) срещу кокаин. И в двата случая плъховете избират водата пред кокаина.

Пристрастяването към наркотици не е чисто физиологично. Има много социологически, икономически и психологически фактори, които играят роля в пристрастяването. Но не забравяйте, че захарта е храна, а кокаинът не е.

Приемът на рафинирана захар е свързан със състояния като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това, той се намира в различни храни, което го прави особено труден за избягване. .

Кои категории храни съдържат рафинирана захар? Безалкохолни напитки, подсладени кафе напитки, енергийни напитки, някои плодови напитки, зърнени закуски, зърнени блокчета, шоколадови пръчици, бонбони, пай, сладолед, кроасани, кетчуп, салатни сосове, сосове за паста, пица, замразени ястия и др.

Рафинираната захар се добавя към много преработени храни. Проверката на етикетите на храните и намаляването на приема на тези храни ще ви помогне да ограничите количеството рафинирана захара във вашето ежедневие. Може допълнително да намалите количеството захар като намалите употребата на подсладители като трапезна захар, кафява захар и подобни.

FitShape ви препоръчва да избягвате доколкото е възможно преработени храни и да избирате тези, които са минимално преработени. Именно това ще помогне да намалите количеството рафинирана захар, което употребявате и да водите по-здравословен начин на живот.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *