Безплатна доставка за поръчки на стойност над 99 лв.

Защо е толкова важен стречингът? Факти, които ще ви изненадат

Всички знаем, че не е достатъчна само привлекателната фигура и изградените мускули. Трябва да помислим и за гъвкавостта. В такъв случай NovaFit знае, че разтягането винаги може да е от полза.

Мнозина са приели стречинга като нещо, което се изпълнява само от бегачи или гимнастици. Но е важно да знаем, че ако се захванем с разтягане на тялото, то трябва да сме редовни и последователни в това. Ежедневно, препоръчват специалистите.

Защо стречингът е важен за тялото ни?

Разтягането поддържа мускулите гъвкави, силни и здрави. Ние се нуждаем от тази гъвкавост, за да поддържаме диапазон на движение в ставите. Без него мускулите се скъсяват и стават стегнати. Тогава, когато искате мускулите ви да се активизират, те са слаби и не могат да се разтегнат докрай. Това ви излага на риск от болки в ставите, разтежения и мускулни увреждания.

Например седенето на стол цял ден води до стегнати подколенни сухожилия в задната част на бедрото. Това може да затрудни изпъването на крака ви или изправянето на коляното докрай, което от своя страна възпрепятства ходенето. По същия начин, когато стегнатите мускули внезапно се затегнат за напрегната дейност, която ги разтяга, като например игра на тенис, те могат да се повредят от внезапно разтягане. Наранените мускули може да не са достатъчно силни, за да поддържат ставите, което може да доведе до нараняването им.

Как да започна практикуването на стречинг?

С тяло, пълно с мускули, идеята за ежедневно разтягане може да изглежда непосилна. Но специалисти припомнят, че не е нужно да разтягате всеки мускул, който имате. И все пак не забравяйте, че ежедневни разтягания или поне три или четири пъти седмично ще покажат най-голям резултат.

Правилно извършване на разтягането

Преди смятахме, че разтягането е необходимо, за да загреем мускулите и да ги подготвим за активност. Въпреки това, нарастващите изследвания показват, че разтягането на мускулите, преди да са загрели всъщност може да ги нарани. Ако първо тренирате, ще получите приток на кръв към зоната и това прави тъканта по-гъвкава и податлива на промени. Всичко, което е необходимо за загряване на мускулите преди разтягане, е пет до 10 минути лека активност, като например бърза разходка. Можете също така да се разтягате след аеробна тренировка или тренировка с тежести.

Повечето от нас не правят необходимото количество разтяжки, които би трябвало да се прави на ежедневна база. А ползите от разтягането са необхватни. С напредване на възрастта мускулите в тялото ни се стягат, намалявайки обхвата ни на движение. Когато ни липсва гъвкавост, ние сме по-податливи на мускулни разкъсвания или други наранявания на меките тъкани. Липсата на мускулна гъвкавост също може да причини лоша стойка. Лошата стойка пък може да натовари други части на тялото, както и да доведе до увреждане на нервите. 

Не забравяйте, че разтягането ще облекчи и стреса. Най-добрият начин да предотвратите всичко това е да се разтягате всеки ден. Правете всяко разтягане за поне 30 секунди и повторете 1-2 пъти. Така ще имате нужния тонус и здравословно състояние, за да бъдете в добро физическо и психическо здраве.

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *