Всички знаем, че здравословното хранене изисква да отделите време и енергия. Освен това трябва да сте подготвени да инвестирате и повече средства, защото именно качеството на храната ще ви осигури здравословния баланс от който всеки има нужда. Отделете време и си позволете да разпуснете с готвене. Насладете се на удоволствието от храната, приготвена с любов.
Повечето хора мечтаят да консумират сладко, поне от време на време. Точно затова екипът на NovaFit ви среща с Диана Жекова, която споделя, че готвенето е нейна голяма страст. Диана не крие, че обича да експериментира. Тя споделя, че дори изпробваните рецепти всеки следващ път ги поднася по различен начин. Като своя мотивация посочва здравето и огледалото пред себе си.
“Човек като мен трябва цял живот да внимава какво яде. Инсулиновата резистентност е нещо, което може да овладееш с хранене и спорт, но изисква доста усилия и самодисциплина. А като жена за мен външния вид също е важен. Всеки спортува и за да изглежда добре”, допълва тя.
Пред NovaFit тя споделя 6 здравословни десерта с които може спокойно да “прегрешите” и в същото време да се наслаждавате на перфектна форма:
- Raw energy superfood truffles
Необходими продукти:
- 30 фурми (100 гр)
- 5 гр. Какао
- 100 гр. Бадем
- 10 гр. годжи бери
- 30 гр. Орехи
- 10 гр. кокосово масло
- 50 гр. шоколад по избор
Начин на приготвяне:
Накиснете фурмите в топла вода за 2 часа. Сложете бадемите и орехите в блендер и ги смелете. Добавете какаото, годжи берито, фурмите и при необходимост 1-2 супени лъжици от водата, в която са били накиснати. Бонус идея: добавете малко ядков тахан или от любимия ви течен шоколад/протеинела. Блендирайте добре до желаната консистенция и приберете за малко в хладилник. Разтопете шоколада с кокосовото масло. Оформете топчета или малки барчета и ги потопете в шоколада. Оставете във фризер или хладилник, докато стегне и след това им се насладете.
2. Golden chocolate bars
Необходими продукти:
- 80 гр. кокосова захар
- 1 супена лъжица вода
- 30 мл. мляко (може да замените и с животинка или кокосова сметана)
- 10 гр. + още 20 гр. кокосово или какаово масло
- 70 гр. пукана спелта с мед
- 200-300 гр. шоколад по избор – аз използвах бели шоколадови капки
За допълнителна декорация аз използвах тъмен шоколад и ядлив златен брокат, който си донесох от Норвегия
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте на слаб огън захарта с една супена лъжица захар и след това добавете десетте грама масло, а накрая и млякото. Бъркайте често, докато получите по-гъста консистенция. Оставете да се охлади и в купа смесете карамела с пуканата спелта. Разбъркайте добре и разпределете сместа в тавичка с подходяща форма. Оставете във фризера 2-3 часа и след това нарежете в желаната форма. Разтопете шоколад и оваляйте барчетата в него. Поставете ги върху хартия за печене или решетка, декорирайте и приберете отново на студено за поне 30 минути.
3. Ароматни протеинови мъфини с глазура
За мъфините:
- 40 гр. бадемово брашно
- 2 яйца
- Ванилия
- 5 гр. кокосово масло
- Брашно от рожков
- Какао
- Бакпулвер 10 гр.
- 20-30 мл. прясно мляко
- Подсладител
- 50 гр. протеин с вкус ябълка и канела
За глазурата:
- Крема сирене
- Пюре от тиква
- Ванилия
- Подсладител
- Чаена лъжичка ксантанова гума
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с подсладителя, млякото и останалите съставки. Разпределете сместа в намазнени с кокосово масло формички. Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна.
За глазурата ще ви трябва блендер или миксер, зависи дали ще пюрирате тиквата на момента. Смесете всички съставки и накрая добавете ксантановата гума и бъркайте, докато не се сгъсти добре сместа. Декорирайте мъфините с шприц и сложете отгоре нещо хрупкаво за да получите различни текстури. Аз използвах лешников крънч.
4. БАНАНОВ ХЛЯБ
Необходими продукти:
- 2 банана (200-220 гр.)
- 3 големи яйца
- 200 гр. кокосова захар
- 50 мл. високоолеиново слънчогледово масло или краве/кокосово масло
- 60 гр. фъстъчен тахан
- 200 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
- 80 гр. шоколад или шоколадови капки
- Пакетче ванилия
- Пакетче бакпулвер
- Чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. После добавете мазнината, пюрето от бананите (аз ги блендирам, може и да ги намачкате добре) и тахана. Накрая прибавете ванилията, канелата, пресятото брашно и бакпулвера. Шоколадът се нарязва на не много малки парченца и също се добавя към сместа. Ползвайте формичка за хляб от по-малките. Моята е силиконова и нищо не залепва. Пече се между 60 и 70 минути. Проверете с клечка. Оставете да изстине върху решетка.
5. Двуцветна сурова мини торта
За основата:
- 4 бр. пълнозърнести сухари (35 гр.)
- 20 гр. меко какаово или кокосово масло
- Течен подсладител
- 5 гр. какао
За крема с бял шоколад:
- 150 гр. кокосова сметана за разбиване
- 50 гр. бял шоколад или капки
За крема с тъмен шоколад:
- 150 гр. кокосова сметана за разбиване
- 50 гр. млечен или черен шоколад
Може да добавите още една чаена лъжичка какао по желание. Ако използвате черен шоколад, добавете още малко подсладител по избор
Начин на приготвяне:
За две порции: блендирайтр сухарите леко и добавете останалите съставки за основата и отново ги миксирайте с 1-2 импулса. Разпределете в 2 малки формички с падащо дъно равномерно количество от сместа. Желателно е да добавите хартия за печене. Може да ги приготвите и в чиния с ринг за сервиране. Оформете основата равномерно с лъжица и оставете в хладилник.
Разбийте леко сметаната с миксер и добавете към нея разтопения и охладен шоколад постепено до хомогенна смес. Разпределете във формичките и приберете в хладилника да стегне.
След това по същия начин пригответе и другия крем и изсипете отгоре. Декорирайте с каквото имате подръка и оставете в хладилника за 2-3 часа .
6. Fit french toast
Необходими продукти за 1 порция:
- 1 яйце
- 50-тина милилитра мляко по избор
- 4 филийки от любимия ти хляб (аз използвах нисковъглехидратния на Вита)
- Малко кокосова захар или друг подсладител
- Ванилия
- Малко канела по желание, за още по-добър аромат и вкус
- Кокосово масло – около 10 гр.
- Домашно сладко или друг пълнеж по избор
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето със захарта и добавяме млякото, ванилията и канелата. Намазваме филийките с избрания от нас пълнеж и ги слепваме две по две. Потапяме ги в сместа от всяка страна, докато я абсорбират добре. В тиган с незалепващо покритие слагаме кокосовото масло и след като се нагорещи на умерено силен котлон, поставяме нашите тостове. След като добият приятен златист загар от едната страна, обръщаме да се запекат и от другата.
Любопитно:
Не забравяйте, че храната е гориво, което ви позволява да мислите и да се чувствате добре. Бъдете внимателни и следете калорийния си дефицит. И не забравяйте дане приемате излишно количество калории от напитките. Добавете към програмата си и физическа активност и достатъчно часове сън, итака ще се радвате на добро здраве.